Verksamheten
Skolmaten
Mat är viktigt, därför har vi på Karlskrona Montessorifriskola ett eget kök och egna kockar som lagar mat till oss varje dag. Vi har två restauranger,Waterloo och Eldorado, där vi äter vår lunch. Att maten är god och vällagad kan vi garantera. Men det finns också en tanke bakom det som serveras på vår skola.
Uppsatta mål
- Laga mat från grunden. Få bort alla halvfabrikat så långt som möjligt.
- Varierande och näringsrik kost.
- Genom att laga maten från grunden kan vi hålla nere socker och salthalten
- Grönsaksbuffe med minst 6 sorter serveras varje dag.
- Fisk serveras en gång i veckan.
- Vi tänker på hur maten läggs upp.
- För oss är specialkosten viktig. Alla ska få den kost de behöver. De ska också känna att de är trygga med den mat de får. Dessutom har vi en speciell värmevagn som de tar maten ifrån. Där är allt uppmärkt med namn och klassbehörighet.
- Vi utesluter helt nötter, mandel och sesamfrö efter rekommendationer från allergiförbundet, det gäller även oss vuxna på denna skola
- Från F till 3 serveras maten vid borden, de har egna matvärdar som dukar upp och gör rent efter sig .
- Från år 4 till 9 serveras maten från en buffé, där tar varje elev ansvar för att det är snyggt och rent efter sig.
- Barn ska tycka att mat är roligt, de ska vara delaktiga. Därför har vi ett matråd på skolan som träffas varannan månad.
Portionsstorlek och energi per portion
Portionsstorleken på maten vi gör här på skolan är baserad på fakta från (bra mat i skolan)
F-3 | 4-6 | 7-9 | |
---|---|---|---|
Kött | 95g | 100g | 110g |
Färs | 76g | 80g | 88g |
Fisk | 118g | 125g | 137g |
Korv | 95g | 100g | 110g |
MJ | Kcal | omräkningsfaktor | |
---|---|---|---|
F-3 | 2,4 | 575 | 0,95 |
4-6 | 2,6 | 625 | 1,0 |
7-9 | 3,0 | 675 | 1,1 |
Sockerpolicy
Syftet med sockerpolicyn är att att minimera det onödiga sockerintaget för våra elever under skoldagen. Vi vill vara med och skapa en god grundläggande elevhälsa.
- Inga sockrade drycker över huvud taget. Mjölk och vatten är de drycker vi serverar.
- Det enda undantagsfall kan vara när vi vill servera varm dryck vintertid/ vissa utflykter.
- Små mängder sylt eller mos som tillbehör är ok på gröt alternativt till lunch. Däremot ska vi tänka på att det ska vara små mängder.
- Vi tar bort den sötade filen/yoghurten och ersätter den med naturell fil eller yoghurt med bär/frukter.
- Ketchup, lingonsylt, äppelmos, gele – serveras vid måltider där det av tradition används.
- Medvetenhet för att minimera mängden halvfabrikat då socker och andra tillsatser ofta förekommer i dessa produkter.
- Vi vill föra en diskussion med all personal vad det gäller ätande av godis och andra godsaker. Fika, popcorn, pepparkakor, polkagriskäppar, kanelbullar, semlor o.s.v….